תיאור התוכנית
בכל ערב שבת, מקבל כל אחד מהשולחנות בחדר האוכל חמגשית המיועדת לאיסוף מזון על ידי הסועדים לטובת בית תמחוי בטירה. בסה"כ נאספות בכל ארוחת שבת כ-40 חמגשיות, אך העניין הוא לא הכמות אלא האיכות – עצם העובדה שלחניכים מתפתחת תודעה שיש להם מספיק כדי שיוכלו להפריש ממנו לאחרים, ועצם העשייה האקטיבית שנעשית ביחד, כל שבוע. את חלוקת החמגשיות, שנעשית על ידי חניכים תורנים שזה תפקידם, מלווה הסבר לגבי חשיבותה של העשייה הזו. האוכל נארז ונאסף לשולחן מרכזי ובמוצאי שבת לוקחים אותו איש צוות ומספר חניכים לבית התמחוי בטירה. האחריות להבאת האוכל לבית התמחוי מתחלקת בין כל הקבוצות ואנשי הצוות, בתורנות.
תרומת התכנית לחניכים ולצוות:
- פיתוח תודעה שמה שיש לך תמיד יכול להתחלק בין אנשים נוספים ותמיד יש מישהו נוסף שיוכל ליהנות.
- עוד מקום מובנה (חלק מסדר היום הכפרי) שמאפשר שיח ערכי ברמה אחרת עם חניכים.
אתגרים עיקריים
- איך משמרים את העשייה הזו כלא מובנת מאליה. פתרונות שמצאנו: קיום תורנות בחדר האוכל בין החניכים שמחלקים ואוספים את החמגשיות, לבקש מהחניכים לכתוב מראש פתקים שיצורפו למנות.
- איך להפוך עשייה כזו למשהו גדול יותר? פתרונות: אולי לקיים בעוד ארוחות, להוסיף עוד מזון עודף שנאסף בחדר האוכל וכו'.
טיפים למחנך בשטח
· תכנית שפשוט יחסית להעתיק לרמת הקבוצה. כדאי לקבוע תורנות בין החניכים ולהחליט עם הקבוצה על ארוחות רלוונטיות ואיך מתבצע האיסוף והפיזור