חג אביב שמח מדרך כפר

שותפים ושותפות לדרך,

אנו בעיצומה של שנת פעילות ושמחים לשתף במחשבות וטעימות מהעשייה הנרחבת של עמותת דרך כפר עד כה. לאורך השנה מתקיימות תוכניות ופעילויות רבות של מכון חינוך דרך כפר במגוון תחומים במטרה לחזק את החברה הישראלית באמצעות תמיכה וחיזוק בחוסנם של צוותי החינוך ובאמצעותם בחוסן האישי והערכי של בני נוער וצעירים ונוער במצבי סיכון. לצד זאת אנו ממשיכים לפתח את הדור הבא של מנהיגות ומנהיגים באמצעות המכינות הקדם צבאיות של דרך כפר: מכינת ימין אורד ומכינה ישראלית.
תודה על השותפות וחג אביב שמח
תומר סמרקנדי

מלב משותף – לליבה משותפת ד"ר חיים פרי

בשנים של עבודת שטח סבלנית ויצירתית, הצליחה דרך כפר להיות למשנת חינוך מקובלת ורלוונטית עבור כל קשת המגזרים בחברה הישראלית. ה"יש" הזה שיצרנו אינו טריוויאלי כלל בהתחשב במצב המשוסע של החברה היום, ואין ספק שהוא נכס חינוכי וחברתי ממדרגה ראשונה.

על בסיס הפלטפורמה המשותפת שיצרנו, הגיע הרגע לבנות קומות נוספות של שותפות ואחדות גורל. מנקודה זו על ציר הזמן, עלינו לחתור למימוש האתוס הציוני המקורי – כינון מדינה שערך חיי האדם עומד לנגד עיניה, מדינה שמקרינה אור ואנושיות לעולם כולו.

תפקידנו להוביל תהליכים לקראת יצירת תכנית ליבה משותפת ומוסכמת על כל מרכיבי החברה. מהלך זה, שהינו ארוך טווח, עובר דרך ניסוח והסכמה על ליבה של ערכים משותפים לכלל המגזרים והשבטים. גם אם יעד זה נראה היום דמיוני, זה טיבו של חזון – להציב תמונת עתיד שיש לשאוף אליה.

אם חפצי חיים אנחנו, עלינו להביא רוח אחרת למציאות שבה צומח היום דור העתיד. אנו שחרטנו על דגלנו את המוטו "חינוך מוביל חברה", מחויבים לפעול בכל הכלים שעומדים לרשותנו לקראת מימוש חזון זה.

לינוי גטהנש טוקו, חניכת "מכינה ישראלית" לצעירות בשיתוף תוכנית "ניצוץ" מספרת על שבוע התנדבות ופעילות בעוטף עזה בסוף פברואר

"עבר עלינו שבוע מרתק, מלמד ומאוד מרגש ב'סדרת שטח' בעוטף עזה, בשיתוף חמ"ל אזרחי. באחד מימי הסדרה ביקרנו באתר הזיכרון בחניון רעים לחללי מסיבת הנובה. המחזור שלנו במכינה קרוי "תפארת" על שמה של תפארת לפידות ז"ל, שנרצחה במסיבה. מוקדם יותר השנה גם השתתפנו עם משפחתה באזכרה במלאת שנה למותה. עמדנו עכשיו במקום שבו היא סיימה את חייה, קראנו יחד תפילת דרך שהיא חיברה ולמדנו עוד על הדמות המופלאה שלה. וכמו שאמרה לנו הדס אזולאי ראשת המכינה, "כאן היא נרצחה, אבל השאירה ברוחה את מסר התקווה, העשייה והאמון בבני אדם".

לינוי גטהנש טוקו

לינוי גטהנש טוקו, חניכת "מכינה ישראלית" לצעירות בשיתוף תוכנית "ניצוץ"
מספרת על שבוע התנדבות ופעילות בעוטף עזה בסוף פברואר 

עבר עלינו שבוע מרתק, מלמד ומאוד מרגש ב'סדרת שטח' בעוטף עזה  בשיתוף חמ"ל אזרחי. קודם כל, זכינו לעשות תיקון עולם ולהתנדב במקומות שונים באזור – בעזרה לחקלאים בחממות ובשדות במושב כרמיה, ובמרכז טיפול בחיות בשדרות.

פגשנו הרבה אנשים מדהימים בשבוע הזה, חלקם גיבורי המלחמה שעדיין נמשכת לצערנו. הם חלקו איתנו את סיפוריהם האישיים מה-7.10, אפשרו לנו בסבלנות ובנדיבות לב לשאול שאלות רבות, ונתנו לנו את הזכות לכאוב יחד איתם את כאבם. אחד מהאנשים האלו הוא משה לוטם, אביה של הגר ברודץ, שנחטפה בשבת השחורה לעזה יחד עם שלושת ילדיה. הוא סיפר לנו על המאבק להחזיר הביתה את בתו ונכדיו, על הקשיים והאתגרים הגדולים שעמדו בפניו עד שהם חזרו הביתה סוף סוף, בעסקה הראשונה בסוף נובמבר 23, ועל המחויבות שלו להמשיך במאבק מאז ועד היום – עד שכל החטופים יהיו בחזרה בבית.      

באחד מימי הסדרה ביקרנו באתר הזיכרון בחניון רעים לחללי מסיבת הנובה. המחזור שלנו במכינה קרוי "תפארת" על שמה של תפארת לפידות ז"ל, שנרצחה במסיבה. מוקדם יותר השנה גם השתתפנו עם משפחתה באזכרה במלאת שנה למותה. עמדנו עכשיו במקום שבו היא סיימה את חייה, קראנו יחד תפילת דרך שהיא חיברה ולמדנו עוד על הדמות המופלאה שלה. וכמו שאמרה לנו הדס אזולאי ראשת המכינה, "כאן היא נרצחה, אבל השאירה ברוחה את מסר התקווה, העשייה והאמון בבני אדם".
ביקרנו גם ב"מיגונית המוות" ברעים, היכן שענר שפירא הגיבור ז"ל זרק בחזרה שמונה רימונים שהמחבלים ניסו להשליך לתוך המיגונית, ואיפה שלאחר מכן נרצחו ונחטפו חלק גדול מאלו שניסו להסתתר. בכלל, ראינו שוב כמה אנשים מדהימים ואמיצים איבדנו באותה שבת, והשתדלנו ככל יכולתנו לקחת לעצמנו משהו טוב אחד מכל אחת ואחד מהם.   

היום הכי משמעותי בשבוע הזה היה זה שבו השתתפנו במסע הלוויה של בני משפחת ביבס ז"ל – שירי וילדיה אריאל וכפיר. זה היה יום מאוד עצוב, אבל גם היה מעצים לראות את כל העם שרצה להיות שותף למסע הזה, ולהתאחד. גם אנחנו, חניכות וצוות המכינה, היינו חלק.

עוד מהשבוע הזה אני רוצה לציין הרצאות ששמענו מאנשים מהאזור עם סיפורי חיים מרתקים, שביקשו להעביר לנו את המסר שהכוח לשנות הוא קודם כל בידינו. למשל אישה מקסימה בשם קמילה מילנר לנדסקינד, שסיפרה לנו איך עלתה בגיל צעיר מאזרבייג'ן והתמודדה כאן עם קשיי הסתגלות לא קלים, גם חברתיים וגם מבחינת השפה, אבל איך החליטה בגיל ההתבגרות שרק היא יכולה לשנות את המציאות של עצמה. כמעט כנגד כל הסיכויים, היא התעקשה על לימודים, הצליחה והשלימה תארים אקדמיים. היום יש לה תפקיד בכיר במכללת ספיר בעוטף. ההרצאה שלה ממש תפסה חזק אותי ואת כל הבנות במכינה.

במהלך השבוע ישנו במרכז הקליטה איבים, שאירח אותנו בצורה נפלאה ועל כך תודה רבה לצוות המרכז. בשעות הערב, היה לנו זמן פנוי להכיר את העולים החדשים במקום, שרובם הגיעו מאתיופיה. שמענו מהם על הקשיים שלהם בארץ, על האתגר של מגורים במרכז קליטה באזור כזה, ובכלל על תהליך ההתחברות שלהם לחברה הישראלית. גם מהם למדנו הרבה וקיבלנו השראה.

תודה לעולים החדשים ולכל מי שפגשנו בעוטף על שבוע שלקחנו ממנו המון, ויישאר איתנו עוד הרבה זמן קדימה.  
 

כנס דרך כפר העשירי - הסרט!

אחרי התמונות – כעת חוויות מהכנס גם בקול ותנועה!
כנס דרך כפר העשירי היה מלא בהשראה, הוקרה, חיבורים ורגעים מרגשים. פתחנו במפגשי רעים ובמעגלי לימוד על הכוחות שכל אחד ואחת מביאים לעשייה היומיומית, המשכנו בהתכנסות מרגשת במליאה, ושמענו דוברים מעוררי השראה שהאירו את הדרך בחינוך, בקהילה ובעשייה חברתית. הערב כלל גם רגעים של זיכרון, חיזוק ותקווה, והסתיים בהופעה מוזיקלית שסייעה להביא אנרגיה מחודשת.
מוזמנים/ות לצפות ברגעים נבחרים מהכנס ולהתרגש יחד איתנו – תודה לכל מי שלקח חלק וניפגש שוב בכנס הבא!

חינוך למשמעות בעידן מהפכת הבינה המלאכותית

תומר סמרקנדי

מלחמת חרבות ברזל השפיעה ישירות על קהילת המכינה. מכינת ימין אורד ממוקמת בחצור שבגליל העליון ולמעלה מ 80% מבוגריה משרתים בתפקידים קרביים או כתומכי לחימה.
עם פרוץ המלחמה, עברנו מייד למצב חירום והפעלנו תכנית אינטנסיבית של התנדבות חניכים בחצור הגלילית ובאזור הגליל העליון. הפרויקט הושק כבר ב- 8 באוקטובר, לפי מודל שנבנה ויושם בהצלחה בעבר בעת משבר הקורונה.
במקביל בוגרים רבים לקחו חלק פעיל בלחימה כאשר בתקופת השיא ללחימה פעלו בשטח כ- 500 בוגרים מגויסים, חיילים סדירים ואנשי מילואים. הבוגרים שלנו זקוקים השנה לתמיכה מתוגברת, לאחר שכל כך הרבה מביניהם נתלשו משגרת חייהם, נקראו לשירות קרבי פעיל ולעתים חוו חוויות קיצוניות. מייד עם פרוץ המלחמה פתחנו חמ"ל פעיל בו רכזת הבוגרים, זמינה עבורם בכל עניין ועניין. בתוך כל הקושי, אנו גאים בעוצמות וביכולות שבוגרינו מפגינים במערכה.

תשפ"ד: סיכום שנה במכינת ימין אורד

מלחמת חרבות ברזל השפיעה ישירות על קהילת המכינה. מכינת ימין אורד ממוקמת בחצור שבגליל העליון ולמעלה מ 80% מבוגריה משרתים בתפקידים קרביים או כתומכי לחימה. עם פרוץ המלחמה, עברנו מייד למצב חירום והפעלנו תכנית אינטנסיבית של התנדבות חניכים בחצור הגלילית ובאזור הגליל העליון. הפרויקט הושק כבר ב- 8 באוקטובר, לפי מודל שנבנה ויושם בהצלחה בעבר בעת משבר הקורונה.

חניכי המכינה הצטרפו להתארגנות החירום והפכו לחולייה אינטגרלית בשרשרת מערך הביטחון של חצור. בנוסף, החניכים התנדבו בהכנת אוכל לחיילים, בניקוי שוחות ברמת הגולן, בחקלאות ועוד. בית הספר "שחפים" לילדים עם נכויות קשות, שהתפנה מקריית שמונה, העתיק את פעילותו למתחם המכינה. מספר שבועות לאחר פרוץ המלחמה, החניכים התגייסו לארח ולהפיק חתונה של תושבים מהצפון. מתחם המכינה מהווה חמ"ל גיבוי בעתות חירום למפקדת כיבוי אש של אזור הצפון. אחוז ניכר מהחניכים שלנו מגיע מאזור הדרום, כולל שדרות, אשקלון
ואופקים. חלקם איבדו ב7- באוקטובר חברים ובני משפחה מהמעגל הקרוב.

"החניכים עומדים לצידנו במילוי משימות מורכבות ומשמעותיות בהיערכות לשעת חירום – הכנה ושיפוץ של המקלטים, תמיכה במוסדות חינוך פורמאלי ובלתי פורמאלי כולל פעילות הפגה, סיוע למשפחות נזקקות ועוד ועוד." שמעון סוויסה, ראש המועצה היוצא של המועצה המקומית חצור

המעבר של החניכים באופן מיידי לעשייה סייעה להם להתגבר על קשיים אישיים, לצאת מההלם ולגלות כוחות פנימיים דרך עשייה ונתינה לאחר דווקא בעיצומו של משבר.

בהדרגה, החזרנו את שגרת לימודים במכינה, כולל גם שיעורים והכשרות.
כחלק מתהליך ההכנה פיזית והמנטאלית לשירות הצבאי, באמצע חודש מרץ יצאו החניכים ל"שבוע צה"ל", בו עברו חוויה של חיילים לכל דבר. הם עלו על מדים, קיבלו נשקים מאולתרים, והתנסו בתכנים מקצועיים בסיסיים של הצבא. השנה, העבירו את הפעילות 11 בוגרים של המכינה, קצינים ומפקדים שלאחר שירות מילואים ברצועת עזה ובצפון בחרו להקדיש מזמנם האישי לסיוע בהכנת דור העתיד. בסוף חודש מרץ יצאו החניכים ל"שבוע ההישרדות וההתעצמות", מסע ניווט אתגרי במדבר. החניכים צעדו לאורך 150 ק"מ בתוואי שטח הררי ובמזג אוויר שרבי, עם ציוד רב על הגב ומזון קצוב.

לזכרם

רס"ל ליזמי מיכאל ז"ל הי"ד

בוגר המכינה מיכאל ליזמי ז"ל, בלש במשטרת באר שבע, נפל בקרב על אופקים בשבת השחורה. בתשפ"ד הוקדש מסע ההתעצמות לזכרו. צילום: אתר "לזכרם" של משטרת ישראל

רס"ל ליזמי מיכאל ז"ל הי"ד

בוגר המכינה בנימין דסטאו נגוסה ז"ל, לוחם בגדוד חיר"ם ,9263 נפל בקרב בלבנון ב.8.12.24 צילום: אתר צה"ל, נופלים

אתגרים בשנה החולפת

לאורך השנה, התמודדנו עם אילוצים רבים. מרבית אנשי הצוות שלנו גויסו בצו 8; עד חודש ינואר 24', הוטל איסור
גורף על יציאה למסעות ולינת שטח; ובשל החלטת המדינה להקדים את גיוסם של חניכי מכינות קדם-צבאיות לפי מכסות, במהלך חודשי האביב נפרדנו משמונה חניכים שנאלצו לעזוב אותנו לטובת שירות פעיל. הכניסה המאוחרת למסעות השטח באה לידי ביטוי במסע ההתעצמות, שבמהלכו נתקלנו בקשיים לא אופייניים אצל החניכים, למשל פחות דיוק בניווטים. בסופו של דבר החוויה היתה נהדרת, טקס הסיום מול המשפחות היה מרשים ומרגש, והתחושה היא שעשינו את המירב בהתחשב במצב הנתון. בנוסף, נאלצנו להתמודד עם העדרם של מסלולים רבים בצפון הארץ ולמצוא להם חלופות. לדוגמא, מדי שנה אנו פותחים את השנה בהליכה נגד הזרם בכפר בלום. מדובר בפתיח משמעותי ומדויק שהחניכים זוכרים אותו במשך כל השנה.

כעת בתשפ"ה, החניכים יעברו פעילות פתיחה מותאמת ב ציפורי. לאורך כל השנה הצוות ניווט בין ה"הותר לפרסום" לבין הבועה החינוכית שלנו, שמלאה בעשייה טובה ואנרגיות שמחות לחניכים, גם אם בפנים מאוד קשה. לקראת סוף השנה, הרגשנו לחץ מצד החניכים לשיחות אישיות . מדובר במחזור שמתגייס למלחמה, כמו תמיד עם אחוז גבוה שהולך להיות קרבי. שמענו על חששות לקראת גיוס בעת מלחמה אבל גם תחושת מחויבות ורצון לתרום.

בתקופת השיא של הלחימה פעלו בשטח כ- 500 בוגרים מגויסים, חיילים סדירים ואנשי מילואים.
הבוגרים שלנו זקוקים השנה לתמיכה מתוגברת, לאחר ש כל כך הרבה מביניהם נתלשו משגרת חייהם, נקראו לשירות קרבי פעיל ולעתים חוו חוויות קיצוניות. מייד עם פרוץ המלחמה פתחנו חמ" ל פעיל בו רכזת הבוגרים, זמינה עבורם בכל עניין ועניין. בתוך כל הקושי, אנו גאים בעוצמות וביכולות שבוגרינו מפגינים במערכה.

״אל תהיה גיבור, תהיה חכם״

טשאגר טוו אבה, בוגר מחזור כ' (2020) של המכינה, קיבל במה מרכזית בתחקיר של אילנה דיין על הקרב על מוצב "פגה" ב- 7 באוקטובר. טשאגר, מפקד מחלקה בגדוד 13 של גולני, הוביל את חייליו בקרב מול עשרות ואולי אף מאות מחבלים כשהוא מוכיח בגרותומנהיגות. בראיון נוסף עמו שיתף כי מכינת ימין אורד, בה התחנכו גם שני אחיו הגדולים,היתה נקודת מפנה בחייו.

בחודש מאי, במסגרת אירועי יום העצמאות, קיבלו שני בוגרים של המכינה ממחזור כ"ב (2022) את אות הנשיא לחיילים מצטיינים: סמל אלון אגניהו, בן ,21 חובש פלוגתי בגדוד רותם של חטיבת גבעתי וסמל ארתור קיראבה, לוחם בחטיבה 7 של חיל השריון. אנחנו גאים בהישגים שלהם ולא שוכחים את התהליך האישי שעברו במכינה.

מכינת ימין אורד שמה לה כייעד להצמיח דור של מנהיגים ומובילים חברתיים דווקא מהפריפריה הגיאוגרפית – חברתית. אנו נערכים כעת לקראת פתיחת שנת פעילות חדשה, על כל אתגריה וברכותיה. בין היתר אנו שמחים ונרגשים לעדכן על פתיחתה המחודשת של מכינה ישראלית לצעירות מהפריפריה ה חברתית, שתפעל מעתהמביתה החדש בקיבוץ קריית ענבים.

חינוך למשמעות בעידן מהפכת הבינה המלאכותית

תומר סמרקנדי

מערכת החינוך בישראל ניצבת בפני אתגר חסר תקדים: מהפכת הבינה המלאכותית(AI) כבר כאן והכלים החדשים משנים מן היסוד את הדרך שבה תלמידים ניגשים ללמידה, מעבדים ידע וכותבים עבודות. על צוותי החינוך וההוראה להיערך ולהתאים עצמם למציאות החדשה.
הזדמנות או סכנה? ד"ר ענת באלינט המלמדת כיום באוניברסיטת אריזונה, מתארת את תחושת התסכול של מרצים שמגלים כי תלמידיהם משתמשים בבינה מלאכותית לכתיבת מטלות, לעיתים רבות ללא גילוי נאות. התוצאה היא טקסטים "מלוטשים אך חסרי עומק", המעידים על תהליך למידה שטחי ולא מעמיק. בעידן שבו AI מסוגל להפיק תוכן משכנע, מתעורר החשש כי תלמידים יתרגלו לקבל תשובות מוכנות מבלי לפתח חשיבה ביקורתית, יכולת ניסוח טיעונים, יצירתיות, התמודדות עם אתגרים קוגניטיביים ואפילו מיומנויות בסיסיות של שליפת מידע. ההשלכות על החברה והאקדמיה ברורות: דורות של תלמידים שאינם מסוגלים לקרוא, לנמק באופן עצמאי, לנתח ולגבש עמדה אישית על נושאים מורכבים.

חינוך למשמעות בעידן מהפכת הבינה המלאכותית: לשמור על רוח האדם מול המכונה
תומר סמרקנדי


מערכת החינוך בישראל ניצבת בפני אתגר חסר תקדים: מהפכת הבינה המלאכותית(AI)  כבר כאן והכלים החדשים משנים מן היסוד את הדרך שבה תלמידים ניגשים ללמידה, מעבדים ידע וכותבים עבודות. על צוותי החינוך וההוראה להיערך ולהתאים עצמם למציאות החדשה.

הזדמנות או סכנה? ד"ר ענת באלינט המלמדת כיום באוניברסיטת אריזונה, מתארת את תחושת התסכול של מרצים שמגלים כי תלמידיהם משתמשים בבינה מלאכותית לכתיבת מטלות, לעיתים רבות ללא גילוי נאות. התוצאה היא טקסטים "מלוטשים אך חסרי עומק", המעידים על תהליך למידה שטחי ולא מעמיק. בעידן שבו AI מסוגל להפיק תוכן משכנע, מתעורר החשש כי תלמידים יתרגלו לקבל תשובות מוכנות מבלי לפתח חשיבה ביקורתית, יכולת ניסוח טיעונים, יצירתיות, התמודדות עם אתגרים קוגניטיביים ואפילו מיומנויות בסיסיות של שליפת מידע. ההשלכות על החברה והאקדמיה ברורות: דורות של תלמידים שאינם מסוגלים לקרוא, לנמק באופן עצמאי, לנתח ולגבש עמדה אישית על נושאים מורכבים.
 
ד"ר שמעון אזולאי, פילוסוף ואיש חינוך מוערך, כתב: "מהות האדם היא יכולתו ליצור משהו חדש ולהתחיל מחדש, והאותנטיות היא מה שהופכת את האנושות למשחק רעיונות יפה, מגוון ופורה. אלא שאותנטיות נרכשת במאמץ: לכל אדם יש קול ייחודי וחד-פעמי, אבל צריך זמן ואומץ כדי לגלות אותו, לזקק אותו וללמוד לא לפחד ממנו. פעם ראשונה שיש משהו שמתחרה עם האדם על יצירת רעיונות – והוא מתכוון לנצח ולבלוע את כל מי שמשתמש בו. החמדנות, הנוחות, העצלות והפיתוי ישאירו אנושות חרוכה." ולא ניתן שלא להצטרף לחשש כי זוהי הפעם הראשונה שההתקדמות הטכנולוגית עלולה לצפון בחובה לא התקדמות לאנושות אלא נסיגה וניוון מחשבתי ואינטלקטואלי עצום.

בצל תחושות אלו, ובגללן, משרד החינוך הציע לאחרונה מדיניות חדשה לשילוב בינה מלאכותית בחינוך, תוך דגש על שימוש מושכל ושילוב כלים דיגיטליים בהוראה. עם זאת, יש חשש כי ההתמקדות בטכנולוגיה בלבד אינה נותנת מענה לחסך הרגשי והערכי שנוצר. ויקטור פרנקל לימד אותנו כי האדם מחפש משמעות, והחשש הגדול הוא שבשלב בו אנו מצפים מצעירים לתהות, לשאול שאלות, לחקור ולחפש תשובות אשר יתנו להם את המשמעות המבוקשת, הם יפנו ל"אאוט-סורסינג" ויפריטו את המלאכה, וכך גם את תהליך ההתפתחות והצמיחה הרגשית והאינטלקטואלית שלהם, לידיהן של ChatGPT,Claude, Gemini  ויתר אחיהן התבוניים מלאכותיים.
 
במציאות כזאת נדרש חינוך הוליסטי כתגובה לאתגרי העתיד. תפיסת חינוך שתציע מענה שיספק קהילה של משמעות, יצירת נרטיב אישי חיובי, עיצוב תמונת עתיד מעצימה, חיבור לסביבה פיזית וחברתית, ופיתוח אינדיבידואל עם תחושת שייכות ומשמעות. בניגוד למודל חינוכי המתמקד בהישגים לימודיים בלבד, נחוץ מודל חינוכי שאינו מתמקד בהישגים אינטלקטואליים-לימודיים בלבד – את אלו הבינה המלאכותית כנראה רק תלך ותשכלל. נחוץ לנו מודל ששואף למערכת הוליסטית בה למידה רגשית וחברתית היא חלק בלתי נפרד מההתפתחות האישית של הנוער.

אז כדי לא רק להפחיד אלא גם להציע מענים אפשריים, אלו הדגשים שחשוב מאוד שכל תהליך הטמעה של יכולות שימוש בבינה מלאכותית במערכת החינוך כדאי שיילקחו בחשבון:

ראשית לימוד ביקורתי של AI: יש לעודד תלמידים להבין את מגבלות הבינה המלאכותית ולא להשתמש בה ככלי שמחליף חשיבה אישית. שילוב מטלות הדורשות חשיבה עצמאית, לצד דיון על ההשפעות האתיות של ,AI יאפשרו פיתוח מיומנויות ניתוח מעמיקות.

שמירה על רוח האדם, משמעות ויצירתיות: היות וכנראה לא ניתן למנוע את השימוש של בני אדם, לרבות תלמידינו, בבינה המלאכותית, עלינו לפעול להשתמש בה באופן שילדים, בני נוער ומבוגרים ילמדו להיעזר בה בלי לאבד את מה שהופך אותם לאנושיים ויצירתיים: למשל להקדיש קודם כל זמן לחשיבה ויצירה ועקרונות מסוימים שרוצים ליזום/ליצור ורק אז להיעזר בבינה המלאכותית לניסוחם.

חיזוק הקשר האנושי והבינאישי: כמי שדוגלים ביצירת סביבת חינוך תומכת וקהילתית. החינוך המשלב בינה מלאכותית אינו יכול להרשות לעצמו להעביר גם את אפיקי התקשורת לדיגיטל וחובה לשים דגש ולשמר שיח בינאישי בין התלמידים לצוותי החינוך על התוכן הנלמד ועל התהליך המשלב טכנולוגיות חדשות. שיח פתוח ודיאלוג מכבד הן פעילויות המחזקות חוסן רגשי.

למידה חווייתית ואקטיבית המחוברת לעולמם הפנימי של התלמידים: במקום להסתמך על טקסטים שנכתבו באמצעות AI יש לעודד למידה מבוססת על טקסטים מעולמם החברתי והתרבותי של בני הנוער ועל חוויות שעוברים: עבודות שטח, תיקון עולם והתנדבות קהילתית ופרויקטים יצירתיים המחייבים מעורבות רגשית ואינטלקטואלית.

גילוי נאות ושימוש מושכל:  בדומה לדרישתה של ד"ר באלינט מתלמידיה באקדמיה, יש לחייב תלמידים להצהיר על שימוש בבינה מלאכותית וללמד אותם כיצד להשתמש בה בצורה חכמה ולא כתחליף ללמידה אמיתית.


ההיסטוריה מלמדת כי מהפכות טכנולוגיות אינן ניתנות לעצירה אולם עתיד מערכת החינוך טמון בהבנה כיצד לשלב את מהפיכת הבינה המלאכותית מבלי לפגוע בערכים ובמיומנויות הבסיסיות של התלמידים. הדרך קדימה אינה טמונה בכניעה למכונות, אלא בחיזוק האנושיות שבנו, יצירת חינוך בעל משמעות עמוקה, והכנת תלמידים לעולם שבו החשיבה שלהם תהיה בעלת ערך ייחודי – דווקא בעידן שבו המכונות לומדות לחשוב.

לפודקאסט החדש של דרך כפר כבר האזנתם??

מיזם עיגול לטובה מאפשר לתרום אגורות מקניה באשראי שיעוגלו לעמותת דרך כפר ולפעילותה החינוכית

הרשמה לניזלטר שלנו

בואו להתעדכן על הפעילות לשנו

בואו לקרוא עוד איגרות

להתחיל מבראשית

"לקום בבוקר עם שיר חדש בלב, לשיר אותו בכח לשיר אותו בכאב לשמוע חלילים ברוח החופשית ולהתחיל מבראשית" צוותי חינוך, הדרכה וטיפול יקרים החזרה לקהילות

פתיחת שנת לימודים תשפ"ו

שותפות ושותפים לדר"ך שלום, בימים האחרונים זכינו ללוות קהילות-חינוך בימי הערכות לפתיחת שנת הלימודים ברחבי הארץ.שבנו ממסע חינוכי בכפר הנוער 'אגהוזו-שלום', עם מנהלות ומנהלים בוגרי