קליטת נוער עולה היוותה מאז ומתמיד יעד מרכזי באלוני יצחק. כיום מהווה אוכלוסיית העולים בכפר מעל 2/3 מהחניכים, שמגיעים מכל קצוות תבל: יוצאי חבר העמים, דרום אמריקה ואתיופיה, לצד צברים ילידי הארץ.
יריד תרבויות המוצא משלב צדדים מגוונים של כל אחת מתרבויות המוצא של החניכים, כדוגמת: מאכלים, מסורות, ביגוד, מוזיקה וסגנונות ריקוד. כל אלה לצד איסוף והצגת מידע על כל אחת מהן. העבודה על היריד והחוויות שנאספות בו מאפשרות לחניכים לייצר גאווה ותחושת שייכות לתרבות המוצא שלהם ולהכיר את תרבויות המוצא של החניכים האחרים על עושרן וגווניהן הייחודיים.
מטרות:
– לתת במה לכלל התרבויות בכפר ולהציג היבטים שונים של תרבויות העולים.
– לתת לחניכים העולים תחושה של גאווה בהשתייכות לתרבות המוצא הייחודית שלהם ותרומה ייחודית למארג הקהילתי.
תיאור התוכנית ותרומתה לחניכים ולצוות:
הצוות והחניכים החלו לעבוד על הפקת היריד כשבועיים לפני תאריך היעד. כל צוות קיבל על עצמו לעסוק בתרבות מוצא שונה וגייס חניכים מכל קבוצות הגיל השייכים לתרבות המוצא שנבחרה: אתיופיה, רוסיה, דרום אמריקה. קווקז, בלרוס, אוקראינה, רוסיה, מולדובה, לטביה, מרוקו, פרו, ארגנטינה, מרוקו וצ'ילה. החניכים והצוות נפגשו והעלו רעיונות ודרכי ביטוי מגוונות לדוכן התרבות שלהם. היריד הוקם באולם הספורט, וכל צוות הגיע להקים את הדוכן שלו. היה מרגש לראות את החניכים מבשלים, אופים, רוקדים, מנגנים ושרים ומסבירים במלל ובמצגת מהיכן הגיעו ומהם הדברים המייחדים את תרבותם.
צוות הדוכן האתיופי "חיזק" את שורותיו באמא של חניכה משכבת י"א שבישלה מאכלים מיוחדים לעדה ואף עשתה צמות לחניכות, הצוותים מחבר העמים לשעבר ומאתיופיה באו לבושים בתלבושות מסורתיות ובדוכנים של קווקז, אתיופיה ומדינות דרום אמריקה שולבו ריקודים ספונטניים של חניכים ואנשי צוות.
דגשים להפעלת התוכנית וטיפים למחנכים:
- לאפשר לחניכים לקחת כמה שיותר תפקידים ואחריות על העלאת הרעיונות, הפיתוח שלהם והביצוע שלהם.
- לייצר צוותים רב-גילאיים של חניכים.
· ליצור כמה שיותר משחקים שמשלבים ידע על התרבויות השונות.